Czasem tak po prostu mamy ochotę na jakąś pożywną zupę. Moim zdaniem na taką okazję doskonale nadaje sie krupnik - czyli smak naszego dzieciństwa, bo nie znam nikogo, kto w dzieciństwie nie jadłby krupniku :)
Składniki:
- 100g kaszy jęczmiennej perłowej ( czyli jedna torebka )
- kawałek boczku wędzonego
- 1lub 2 marchewki
- 1 duża cebula
- 2 lub 3 ziemniaki ( zależnie od wielkosci )
- 1,5 litra bulionu ( moze byc z kostki )
- sól i pieprz
- natka pietruszki
- odrobina oliwy lub oleju
- opcjonalnie śmietana
Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w półkrążki cebulę, boczek pokrojony w kostkę i marchewkę pokrojoną w słupki - odrobinę solimy i pieprzymy. Gdy wszystko jest lekko szkliste przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i doprowadzamy do wrzenia - następnie wsypujemy kasze i gotujemy do miękkosci warzyw i kaszy ( czyli okolo 30 min - ja gotowałam dłużej bo lubię jak krupnik robi się kleisty :) ). Na koniec zabielamy śmietaną i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.