Zupy

KRUPNIK NA BOCZKU


 
Czasem tak po prostu mamy ochotę na jakąś pożywną zupę. Moim zdaniem na taką okazję doskonale nadaje sie krupnik - czyli smak naszego dzieciństwa, bo nie znam nikogo, kto w dzieciństwie nie jadłby krupniku :)

Składniki:
  1. 100g kaszy jęczmiennej perłowej ( czyli jedna torebka )
  2. kawałek boczku wędzonego
  3. 1lub 2 marchewki
  4. 1 duża cebula
  5. 2 lub 3 ziemniaki ( zależnie od wielkosci )
  6. 1,5 litra bulionu ( moze byc z kostki )
  7. sól i pieprz
  8. natka pietruszki
  9. odrobina oliwy lub oleju
  10. opcjonalnie śmietana
Na patelni, na odrobinie oliwy podsmażamy pokrojoną w półkrążki cebulę, boczek pokrojony w kostkę i marchewkę pokrojoną w słupki - odrobinę solimy i pieprzymy. Gdy wszystko jest lekko szkliste przekładamy do garnka i zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki i doprowadzamy do wrzenia - następnie wsypujemy kasze i gotujemy do miękkosci warzyw i kaszy ( czyli okolo 30 min - ja gotowałam dłużej bo lubię jak krupnik robi się kleisty :)  ). Na koniec zabielamy śmietaną i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.